Home / Genel / ÜRETİCİNİN ZARARI KARŞILANMALIDIR

ÜRETİCİNİN ZARARI KARŞILANMALIDIR

kivi2.20131027213152

29-30 ve 31 Mart tarihinde meydana gelen don olayı nedeniyle pek çok bölgedeki tarım ürünü zarar görmüştür. Mevsim normallerinin üzerinde giden havaların birden soğuması yağar kar ve ardından meydana gelen don olayı ülkenin her yerinde başta meyve ağaçları olmak üzere Karadeniz bölgemizde ise Çay, fındık ve kiviye zarar verdi.
Yaşanan don felaketi nedeniyle sadece ürünü yakmamış aynı zamanda üretici köylünün geleceği de yanmıştır. Pek çok bölgede başta kayısı ve elma olmak üzere don zararı nedeniyle ürün beklenmiyor. Fındık bahçelerinde 250 ile 750 metre arasında zararın % 70-80 olduğu belirtiliyor.
Karadeniz bölgesinde kivi çaydan sonra en çok geliri olan ürün fakat bu yıl kivide dondan etkilendi ve tam çiçeklendiği dönemde yağan kar sonrası oluşan don nedeniyle çiçekleri tamamen dökülmüş durumdadır.
Havaların mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle çaylıklar erkenden filizlenmeye başlamıştı. Fakat havaların soğuması ve yaşanan don felaketi nedeniyle hem çay yandı hemde hasadın gecikmesine de neden oldu. Bu yılki yaş çay üretiminde 50 bin ton rekolte kaybı bekleniyor. Yaşanan rekolte kaybı çay üreticisi köylülerine de gelir kaybı olarak yansıyacaktır.
Üretici köylü ürününü zaten hak ettiği değerden satamazken şimdi de yaşan bu felaket nedeniyle türlü zorluklarla karşı karşıya kalmış durumdadır. Tüm gelir kaynağı ürettiği ürün olan köylünün bu dönem elinin boşa düşmesi nedeniyle borçlarının katlanması kaçınılmaz olacak. Açıklanan tarım destekleri kapsamında bu yılki çay primi yine 12 kuruş olarak kaldı. Maliyetler yükseldi, gübrenin işçiliğin fiyatı arttı ama çay desteği yerinde saydı. Tüm bunların üzerine birde don felaketi eklenince eğer devletten bir yardım ve katkı görmez ise çay, kivi başta olmak üzere üreticilerin bu koşullarda yaşamını devam ettirme şansı kalmıyor.
DİSK – Gıda İş sendikası olarak, Karadenizli Başbakan Tayyip Erdoğan ve hükümetinden gecikmeden başta çay ve fındık üreticileri olmak üzere tüm üretici köylülerin yaşadığı bu zor günleri aşması için Tarım Kredi Kooperatifleri, bankalar ve kamu kurumlarına olan borçlarının faizlerinin silinerek ana paranın ertelenmesini, köylülerin yaşamına ve üretime devam edebilmesi için zararlarının koşulsuz karşılanmasını, Tarımsal desteklerin bu günün koşularına göre uyarlanarak üretime devam ve teşvik edecek şekilde artırılmasını istiyoruz.

TÜRKİYE GIDA SANAYİİ İŞÇİLERİ SENDİKASI GENEL MERKEZİ

Hakkında admin

Check Also

18 ARALIK DÜNYA GÖÇMENLER GÜNÜ: SAVAŞSIZ BİR DÜNYA, GÖÇMENLERE ACİL SOSYAL KORUMA!

Bugün 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü. Savaşların yarattığı kitlesel göçler sonucunda milyonlarca insan ülkelerinden göç …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir