4. kez düzenlenen Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri, Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezinde düzenlenen tören ile sahiplerine verildi.
Türkiye edebiyatının unutulmaz şairlerinden Sennur Sezer anısına düzenlenen şiir ve öykü ödülleri sahiplerine verildi. Sendikamız ve Manos Kitap’ın birlikte düzenlediği “Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri” töreni Kadıköy’deki Barış Manço Kültür Merkezinde dün akşam gerçekleştirildi. Usta şairin 76’ncı doğum gününün de kutlandığı törene Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, İletişim-İş Genel Başkanı Ünal Doğan, Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş ve Genel Başkanımız Seyit Aslan’ın da aralarında bulunduğu dostları, okurları ve yoldaşları katıldı.
“HER ŞEYİ ÇOK GÜZEL HALE GETİREBİLİRİZ”
Şair Nilay Özer’in sunduğu törende şiir dalında birincilik ödülü uzun yıllardır hapishanede tutulan İlhan Sami Çomak’ın ailesine, Jüri Özel Ödülü Ayşe Nalan’a sunuldu. Öykü dosyalarında birincilik ödülü Hüseyin Peker’e, Jüri Özel Ödülü ise Özlem Keskin’e veridi.
Genel Başkanımız Seyit Aslan, açılış konuşmasında yarışmaya ilginin her yıl giderek arttığını söyledi. Öykü ve şiir jürisinin titiz bir çalışmayla dosyaları incelediğini belirten Aslan, jüri üyelerine teşekkür ederek ödül kazananları tebrik etti. Genel Başkanımız Aslan, “Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiir ödüllerinin 4.sünü gerçekleştiriyoruz. Sennur Sezer ödülleri süreklilik kazanacak ve devam edecek. Çabamız daha iyi ve nitelikli olması için uğraşacağız. Ürünlerin dosya olarak gelmiş olması, daha anlamlı oldu, heyecan ve nitelik kattı. Bu yıl gelen ürünler geçen yılki katılımı aştı. Jürinin çalışması, titizliği ile sonuçlar belirlendi. Ödül kazanan arkadaşlarımızdan biri halen cezaevinde olan İlhan Sami Çomak kazandı. Bizler istiyoruz ki cezaevinde değil, daha özgür ortamlarda yazacağı günlere kavuşsun. Diğer düşün, yazın, gazeteci ve siyasal tutsakların da özgür olacağı günlere kavuşmalarını diliyoruz. Yazarlar, şiirlerini, öykülerini romanlarını özgürce yazsınlar. Gazeteciler haberlerini özgürce yapsınlar. Umarız bu günler uzak değildir.
Sennur Sezer’i bir işçi sendikası olarak anmak, eserlerini yaşatmak görevimiz. Onun anısına süren bu ödüllerle, yeni eserlerin ortaya çıkması işçi ve emekçilerle buluşması çok kıymetli. Yazarlarımızın, işçi sınıfının mücadelesini, direnişleri, işçilerin yaşamını, sevinçlerini, özlemlerini, hayalleri yazılmalı. Daha çok yazmalı ve yazılanlar işçilere ulaştırılmalı, işçiler ve yazarlar iç içe ve dayanışma içinde olmalı. Egemenlerin kültürüne karşı, işçi sınıfının kendi kültürünü yaratmalıyız ve yaymalıyız.
İktidarların kültür ilişkisi, kendine yontan kendi anlayışlarına hizmet eden bir yapı oluşturuyorlar. Özgür ortamlardan, uzak gerici bir kültür anlayışı örgütlemeye çalışıyorlar. Belediyeleri bu anlamada kullanıyorlar. Belediyeler ve kültür sanat ilişkisi, etkinliklerin halkın kolay ulaşabileceği, işçi mahallelerine yansıyabileceği şekilde oluşturulması ve belediyelerin bunları öncelik olarak ele alması gerekir. İstanbul bu açıdan önem arz ediyor. İktidar İstanbul’u bırakmak istemiyor, İstanbul seçmenlerinin iradesi gasp edildi ve seçim yenileniyor. Diğere taraftan her şey çok güzel olacak söylemi yayılıyor. Her şey nasıl güzel olacak? Birleşerek, örgütlenerek ve mücadele ederek her şeyi güzelleştirebiliriz. Her şey güzel olacak diyerek güzel olmaz. Öncelikle ödüller için dosya gönderen, ödül kazanan, gelen dosyaları inceleyerek sonuçları belirleyen jüri üyelerine teşekkür ediyorum. Katılan ve dayanışma gösteren, emek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
“ONUN ŞİİRİ TIPKI YAŞAMIMIZ GİBİDİR”
Sennur Sezer’in eşi, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, yaptığı konuşmada şairin edebiyatımızdaki önemine dikkat çekti. Sezer şiirinin direnen bir şiir olduğunu ifade eden Özyalçıner, Sezer’in bunu döneminin tanıklığını yaparak yaşanan gerçeği açıkladığını söyledi. Sezer, şiirinin toplumsal tarihle at başı gittiğini belirten Özyalçıner, “Sennur’un şiiri yaşadıklarımızın şiiridir. Dün olduğu gibi bugün de… Süren bir şiir onun şiir onun şiiri. Tıpkı yaşamımız gibidir” dedi.
TYS eski Genel başkanı ve şair Mustafa Köz ise Sennur Sezer şiirine dair değerlendirmelerde bulundu. Köz, Sezer şiirinin vicdanın sesi olduğunu söyledi. Türkiye şiirine bıraktığı büyük kalıtlardan birinin vicdanın şiirini yazması olduğunu söyleyen Köz, “Onun şiiri vicdan ve insan temelinde yaşanan bir içtenlik ve incelikti.” dedi.
SADIK GÜRBÜZ VE DİSK KOROSU SAHNE ALDI
Tören’de Sennur Sezer şiirlerini ezgileştiren, müzisyen dostu Sadık Gürbüz sahne aldı. Sennur Sezer’in şiirlerinden ezgileştirdiği türkülerin yanı sıra Melih Cevdet Anday ve Nâzım Hikmet şiirlerinden bestelediği türküler okudu. Törene gelenlere her şeyin güzel olacağını dile getiren Gürbüz “Mutlaka kazanacağız” dedi. Törende ayrıca DİSK Korosu da sahne aldı. İşçi ve direniş marşlarından bir seçki sunan DİSK Korosu, mini konserini Enternasyonal marşıyla bitirdi.
ZEYTUN ÇOLAK: ÇOCUKLARIMLA GURUR DUYUYORUM
Etkinliğin finalinde “Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri” sahiplerine verildi. “Geldim Sana” dosyasıyla şiir dalında birinci olan İlhan Sami Çomak’ın ödülünü cezaevinde olduğu için kardeşi Suna Çomak ve annesi Zeytun Çomak aldı.
Usta şair Eray Canberk’in sunduğu ödülü alırken anne Çomak, “Çocuklarımla gurur duyuyorum” dedi. Öykü dalında birinciliğe layık görülen Hüseyin Peker ödülünü PEN Uluslararası Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sönmez’in elinden aldı.
Şiir dalında Jüri Özel Ödülü kazanan Ayşe Nalan’ın ödülünü KHK ile ihraç edilen akademisyen Süreyya Karacabey’den alırken öykü dalında Jüri Özel Ödülü’ne değer görülen Özlem Keskin ise ödülünü Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı adına Nida Demirsoy’dan aldı.
Ödül töreni, Sennur Sezer’in okurları, yoldaşları ve dostlarının 76. doğum günü pastasını kesmesiyle sona erdi.
“GELDİM SANA” DAYANIŞMASI
Ödül töreninde İlhan Sami Çomak’ın şair ve yazar dostları Manos Kitap tarafından basılan “Geldim Sana” kitabını imzaladı. Müebbet tutuklu olan İlhami Sami Çomak’ın yeni kitabını Betül Dünder ve Nilay Özer imzalayarak edebiyat dayanışması gösterdi. Ayrıca öykü dalında birinci olan Hüseyin Peker’in “Hasır Lokantası” dosyası Manos Kitap tarafından okurla buluşturuldu. Peker de kitabını ödül töreninin öncesinde ve sonrasında okurları için imzaladı.