Sendikamız tarafından Şair-Yazar Sennur Sezer’in anısına bu yıl 2.’si düzenlenen ‘Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiir Ödülleri’ Sennur Sezer’in doğum günü olan 12 Haziran akşamı, Beyoğlu’ndaki Cezayir Toplantı Salonu’nda sahiplerine verildi .
Sendikamızın edebiyatın yorulmaz iğnesi Şair-Yazar Sennur Sezer’in anısını yaşatarak, ustayı işçi ve emekçiler ile buluşturmayı hedeflediği, “Sennur Sezer Emek-Direniş Öykü ve Şiir Ödülleri’nin ikincisi sonuçlandı. Sennur Sezer’in 74. yaş günü olan 12 Haziran 2017 Pazartesi akşamı ödüller Beyoğlu’ndaki Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenen törende sahipleri ile buluştu. Bu yıl 56 katılımcı 125 şiiriyle, 33 katılımcı da 50 öyküsüyle yarışmaya katıldı.
7 Ekim 2015 tarihinde sonsuzluğa uğurladığımız, emeğin-emekçinin yazar ve şairi Sennur Sezer adına düzenlediğimiz etkinliğe Adnan Özyalçıner, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, Cam Keramik-İş Sendikası Genel Başkanı Birol Sarıkaş, DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, Mıgırdıç Margosyan, Aslı Erdoğan, Neşe Yaşın, Vecdi Çıracıoğlu, A. Ertan Mısırlı, Bilal Kayabay, Vedat Akdamar, Gülce Başer, Tevfik Taş, Ali Öz, Kadir İncesu, Orhan Aydın, Feryal Öney, Nalan Çelik, Fatih Polat, Mustafa Kara, Çağdaş Günerbüyük, C. Hakkı Zariç, Tan Oral, Canol Kocagöz, Atilla Atala, Nilgün Tunçcan Ongan, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Emek Partisi MYK üyesi Levent Tüzel, Gıda-İş eski Genel Başkanı Celal Ovat ve çok sayıda yazar, şair, fotoğrafçı, karikatürist, akademisyen, sendikacı, siyasetçi ve ses sanatçısı katıldı. Ödül töreninin sunuculuğunu Ayşen Güven yaptı.
Törene Genel Başkanımız Seyit Aslan’ın konuşması ile başlandı.
“Örgütsüzsen teksin, örgütlüysen mendilin içine sıkıca bağlanmış kum taneleri gibi, fırlattın mı cama, kırar geçersin!”
Seyit Aslan yaptığı konuşmada, “Direnişte, grevde en güzel türküler söylenir, en güzel halaylar çekilir. Grev yeri, direniş yeri bayram, düğün. Patronlar o zaman korkar, bin bir fitne sokmaya çalışırlar işçilerin arasına. Kolluk güçleri boş durmaz. Copla, gazla saldırırlar hak arayana. Ama nafiledir, greve, direnişe çıkınca işçi baştan kazanmıştır. Grev yeri okuldur, kendisi için sınıf olmanın ilk adımlarını orada atar işçiler.
İş cinayetinde ölenlerin öyküleri burkar yüreğimizi, tanık olduklarımız kadar dinlediklerimiz de hayret vericidir. Patronlar kan parası vererek sustururlar geride kalanları. İşçi olmak zordur. Karın tokluğuna çalışmak, iş cinayetlerinde ölmek…Grevi yasaklanmak, sendikalı olurken binbir zorlukla karşı karşıya gelmek…” diyerek Sezer’in eski bir tersane işçisi olduğunu hatırlatıp gelen tüm şiir ve öykülerin jüri tarafından titizlikle incelendiğini ifade etti. Törene geçmeden önce ülkede yaşanan siyasi gelişmelere de dikkat çeken Aslan konuşmasının devamında “Bu ülkede gazeteciler hapiste. On binlerce kamu emekçisi ihraç edildi, açığa alındı. İhraçlarla üniversiteler bilim yuvası olmaktan çıkarılmak üzere. Açlık grevindekiler gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Yayınevleri, dergiler, televizyonlar ve gazeteler kapatılıyor. Baskı ve şiddetle karşı karşıya kalıyor. Kıdem tazminatı gasp edilmek isteniyor. Kürt halkının eşitlik talepleri bastırılıyor. Ortadoğu’da çok büyük acılar yaşanıyor” dedi.
Genel Başkan konuşmasını katılımcılara, jüri üyelerine ve bu sürece emek veren, törene katılan tüm işçi sınıfı dostlarına teşekkür ederek noktaladı.
Genel başkanımızın konuşmasının ardından ödüller sahipleri ile buluştu.
“ÖDÜLÜ BÜTÜN EMEKÇİLER ADINA ALIYORUM”
Öykü dalında birinciliğe “Acı Bir Sözcüktür” öyküsüyle Şeyma Koç layık bulundu. Koç’a ödülünü usta yazar Adnan Özyalçıner verdi.
Nuriye Gülmen ve Semih Özakça başta olmak üzere ödülünü bütün emekçiler adına aldığını söyleyen Şeyma Koç ödül konuşmasında, “Bu ödülün ağırlığını bir ömür boyu taşıyabilmeyi diliyorum. Sennur Sezer’in şiirleriyle büyüdüm. O bizim mücadelemizin sesidir.” dedi
“Babamın Penceresi” isimli öyküsü ile ikinciliğe değer görülen Burhan Yeşilyurt ödülünü usta yazar Mıgırdıç Margosyan’ın elinden aldı. Sitem Şanlı “Kan” isimli öyküsüyle üçüncülüğe, Anıl Can Uğuz ise “Hikmet ve Şöbiyet” isimli öyküsüyle mansiyon ödülüne layık görüldü.
Şiir dalında ödüllere geçmeden önce Orhan Aydın, Sennur Sezer’in “Sesim Arıyorum” adlı şiirini salonu dolduran misafirlerimiz için okudu.
VİCDANIN ŞİİRİNİ YAZDI
Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, Sennur Sezer’in doğum günü için Adnan Özyalçıner’e bir demet mor çiçek hediye etti. Mustafa Köz yaptığı konuşmada “Sennur Sezer vicdanın şiirini yazdı, ona nice yıllar diliyorum,” dedi.
Adnan Özyalçıner, Sennur Sezer’in bugün 74 yaşına girdiğini ve birlikteliklerinin de 51. yılı olduğunu ifade etti. Özyalçıner, Sennur Sezer’in tersanede çalışmaya başladığında henüz 16 yaşında olduğunu ve tersanede çalışan 3 kadın işçiden biri olduğunu anımsattı, tersanede Sennur Sezer’i bilinçli işçi ağabeylerinin karşıladığını belirtti. İlk soru “Söyle bakalım küçük 1 Mayıs nedir oldu. Sennur Sezer; “Bahar bayramı”, Sennur’a 1 Mayıs’ın bahar bayramı olmadığını anlatır işçiler. İşçi ağabeyleri Sennur Sezer’e yolunu göstermiş olurlar,” dedi. Özyalçıner şöyle devam etti: “1964’de ilk kitabı Gecekondu’yu yayımladı. Yoksulluğun göstergesidir ‘Gecekondu’. Sennur Sezer, ‘Yasak’la da bir döneme damgasını vurur. İşçi sorunları başı çeker kitapta. Yaşadığımız dönemin şairidir Sennur Sezer. 12 Mart 1971 sonrası yaşananlar 1977’de ‘Direnç’te sesini bulur. ‘Bu Resimde Kimler Var’ 1986 da yayımlanır. Hapiste ölen, öldürülen devrimci arkadaşlarının şiirleri yer almıştır kitapta. 24 Mayıs 1980’de Aydınlar Dilekçesi’ni imzaladığı için sorgulanışının şiiri de vardır: “İfademdir”
Yarışmanın şiir dalında birinciliğine KHK ile ihraç edilen eğitim emekçisi Gökhan Taner Günsan “Bu Şiir” şiiriyle layık görüldü. Günsan’a ödülünü TYS Genel Başkanı Mustafa Köz verdi. Günsan söz hakkını şiirini okuyarak kullandı. İkinciliğe İ. Deniz Aslan “Bir Buluttu Kızımın Saçları” şiiriyle, üçüncülüğe “Mevsimlik Gö町iiriyle Narin Yükler layık görüldü.
Mansiyon ödüllerine sırasıyla, İsmail Biçer’in ‘Yitik Dirim’, Oya Özgün Önder’in “Kovuk”, Felek Yılmaz’ın “Üçgeninde Kadın”, İ.Ulaş Aslanboğan’ın “Adını Koymadığım Şeyler Var”, Nilgün Emre’nin “Yedinci Mühür”, Serdar Çelik’in “Karanlığın ve Aydınlığın” şiirleri layık görüldü. Ödül töreni ardından 12 Haziran’da doğan Sennur Sezer adına doğum günü pastası kesildi.