Rize’nin Fındıklı ilçesinde bir araya gelen Çaykur işçileri ve çay üreticileri ÇAYKUR’un Katarlı şirkete devredilmesi iddiasını ve organik çay üzerine ortaya çıkan sorunları tartıştı.
Tuncer Ergüven Kültür Merkezi’nde sendikamızın düzenlediği etkinlikte bir araya gelen işçiler ve çay üreticileri, hem sorunlarını tartıştı hem de konuşmacılar olan Eğitim Sen’den Uzman Erkan Aydoğanoğlu ve Emekli Orman Mühendisi Casim Cihan‘ı dinledi.
İlk olarak konuşan Aydoğanoğlu, Varlık Fonu’na ilişkin bir değerlendirme yaptı. 24 Ocak 1980’deki ekonomik kararların tarım politikalarında çok etkili olduğunu söyleyen Aydoğanoğlu, “O dönem borçlanmaya dayalı ve küresel rekabetçi ve ithalata dayalı üretim modeli yaratmak o önem amaçtı. Buna dair ilk imza o zaman atıldı ve ilk uygulama Özal döneminde özelleştirmelerle başladı” dedi. Türkiye’de Varlık Fonu’nun 19 Ağustos’ta kurulduğunu bunun nedeninin de Türkiye’nin yurtdışından kredi alamaz hale gelmesinden kaynaklı olduğunu söyledi. Aydoğanoğlu, Varlık Fonu’nun aynı zamanda bir ipotek fonu olduğunu söyledi.
‘ÖRGÜTLÜ MÜCADELE EDİLMELİ’
Organik çay ile ilgili de emekli Orman Mühendisi Casim Cihan bilgi verdi. Organik çaya ilişkin yeni bir kanun çıkartılacağını söyleyen Casim, “Bu süreçte üreticiye düşen örgütlü bir şekilde bu sürece dahil olmaktır” dedi. Organik çayın tüm Karadeniz’de uygulanamayacağını söyleyen Casim, sahil yolundan kaynaklanan egzoslardan dolayı tüm bölgede organik tarım yapılamayacağını vurguladı. Yurttaşların 10 yıl sonrasında büyük ekonomik kayıplar yaşayacağını söyleyen Casim, pilot bölgelerde yapılan çalışmalardan da umutlu sonuçlar alınmadığını belirtti. Ürün kayıpları yaşanacağını belirten Casim, ürün kayıplarının ekonomik olarak nasıl karşılanacağının en önemli soru olduğunu belirtti.