Gıda işçisi ve aşçı kadınlar ile 8 Mart dolayısıyla Avcılar’da Genel Merkezimizde yapılan kahvaltıda buluştuk. Genel Yönetim Kurulu Üyemiz Sedef Erdal’ın katılımıyla gerçekleşen kahvaltıda, gıda fabrikalarındaki ağır çalışma koşullarına, sendikal mücadelenin ve sınıf mücadelesinin önemine dikkat çekildi.
Genel Yönetim Kurulu Üyemiz Sedef Erdal, 8 Mart’ın tarihçesinden yola çıkarak, bugün hala sınıf mücadelesinin önemine dikkat çekti. Kadınlar olarak işyerlerinde, evlerde, sokaklarda yaşanılan sorunların aynı olduğu ve bu sorunları aşmak için daha fazla bir arada olmak gerektiği ifade edildi. Erdal, fabrikalardaki sendikal mücadelenin daha ileriye taşınması gerektiği ve bunun için tüm kadın işçilere sendikalı olma çağrısında bulundu. Sendikalı olmanın işçilerde daha fazla güven, daha fazla birlik ve mücadeleyi daha ileriden örmenin yolunu açtığını kaydeden Erdal, “Bugün tüm işçi kadınların ihtiyacı daha fazla bir arada olmak. Kahvaltılarda, evlerde, işyerlerimizde bir araya gelerek sorunlarımıza birlikte çözüm yolları aramalıyız. Yalnız değiliz” dedi.
TAŞERONDA ÇALIŞAN KADINLARDAN KREŞ İÇİN 2 KATI ÜCRET İSTENİYOR
Kadınların yoğun olarak çalıştığı sektörlerden biri olan gıda sektöründe, işçilerin en acil taleplerinden birinin kreş olduğu ifade edildi. Daha önce kamuda aşçılık yapmış bir kadın işçi kamudaki çalışma saatlerinin 9-10 saati bulduğunu belirtti. Aşçı kadın, ‘Kamu kreşlerinden taşeronda çalışan işçiler ne yazık ki faydalanamıyor. Faydalanmak isteyen kadın işçilerden ise 2 katı ücret isteniyor. Kamu personeli kadınlar 400 lira verirken, taşeronda çalışan kadından 800 lira isteniyor.’ dedi.
SENDİKALAŞMANIN ÖNEMİNİ 2 YIL ÖNCE DAHA NET ANLAMIŞTIK
Uzun zamandır Esenyurt bölgesinde gıdada çalışan başka bir kadın işçi ise;” Gıda İş ile tanıştığım yıllarda moralimiz daha iyiydi. Fabrikada birçok kadını ben üye yaptım. Özellikle güvendiğim kadınlar bir dediğimi ikilemediler. Bölümümde aynı makinada çalışan iki sendikalı kadın dahi biri birine sendikalı olduklarını söylemediler. Yasa dışı bir şey yapmıyorduk ama insanlar korkuyordu. Yasal haklarını ben de dahil çoğunluğumuz bilmiyorduk. Bazı dönemlerde 500 leri,600 leri geçen mevcudiyetimiz oluyordu. Bunların çoğunluğu kadın olmasına rağmen kreş meselesini biz sendikanın fabrikayla ilgilenmesiyle duyduk. 8 mart emekçi kadınlar gününü işyerindeki arkadaşlarla beraber 2-3 sene önce sendika bürosundaki toplantıda dinleyerek, konuşarak bilgi sahibi olmuştuk. Birçok sendikalı arkadaşım işten atıldı veya kendisi ayrıldı. Çalışmak çok zor…” diyerek işyerindeki durumu anlattı.
GIDA İŞÇİLERİ OLARAK 2020 1 MAYIS’INA DAHA GÜÇLÜ, ve DAHA KİTLESEL KATILALIM
Avcılar’daki 8 mart toplantısının ikinci bölümünün tartışmalarına Mutfak Sanatları ve Gastronomi Federasyonu (MUGAFED) Yönetim kurulu Başkanı da katılarak sektördeki işçilerin talepleri ve genel olarak örgütlenmenin önündeki sorunlar tartışıldı. Bir yıl önce Bakırköy deki 1 MAYIS’A Gıda iş’in pankartı arkasında katıldığını belirten kadın aşçı;”40-50 kişiyle bir mayısa katılmak mı olur? 1 Mayıs kadın-erkek bütün işçilerin bayramı. Gıda alanında da iki yüz bin belki daha fazla çalışan var. Ama insanlar kendi bayramlarına neden sahip çıkmıyorlar? Ben birçok arkadaşımın 1 mayısa katılacağını ümit ettim geçen sene ama yok bomba patlayacak, yok olay çıkacak dedikoduları ağır bastı. Yandaş tv kanallarındaki izledikleri eski görüntüler halen ısıtılıp servis ediliyor. Büyük ihtimalle bu sene de aynı manzarayla karşı karşıya kalacağız. Zaten Disk’e bizim aşçılar içinde de bir önyargı var. Ben bunu kırmaya çalışıyorum. On binlerce işçi çalıştığı işyerinin pankartıyla; sendikasının önlüğüyle 1 mayısa katılmalı.
Bu sene el ele vererek beraber çalıştığımız arkadaşları, dernek üyesi arkadaşları 1 mayısın yapılacağı alana getirmeye gayret edeceklerini ve Gıda İş pankartının arkasında olacaklarını belirtti. Genel merkez yöneticimiz Sedef Erdal, MUGAFED üye ve yöneticileriyle 8 mart dünya emekçi kadınlar gününde buluşmanın önemine vurgu yaparak, bu dayanışma için Federasyon başkanı Salih Güney ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.