Esenyurt’ta farklı iş kollarından ve fabrikalardan bir araya gelen işçiler kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine karşı sendikalara birlikte mücadele çağrısı yaptı. Esenyurt’ta farklı iş kolları ve fabrikalarda çalışan işçiler kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesini konuşmak ve buna karşı neler yapılabileceğini tartışmak üzere sendikamızın Genel Merkezinde bir araya geldi.
Genel Başkanımız Seyit Aslan’ın ve Avukat Mustafa Söğütlü’nün konuşmacı olduğu toplantıda işçilerin pek çoğunun kıdem tazminatının fona devrinin neler getireceğini bilmediği vurgusu yapıldı. Kıdem tazminatının iş güvencesi demek olduğu, fona devredilmek istenmesiyle hakkını arayanın daha rahat kapı önüne konacağı belirtilirken, işçiler işsizlik fonundan ne kadar yararlanıyor ki kıdem tazminatı fonundan da yararlanabilsin sorusu yöneltildi.
DEVLET HERKESİN KIDEM TAZMİNATI ALMASINI GARANTİ ETMELİ
Açılış konuşmasını yapan Seyit Aslan: “Kıdem tazminatı patronların bizden gasp ettikleri emeğin bir kısmının geri alınması demektir. İşçi sınıfı şimdiye kadar elinde olan bütün hakları mücadele ederek kazanmıştır.” dedi. Hükümetin kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesiyle bütün işçilerin bu hakkı elde edeceğini söylediğini ancak getirilen yeni uygulama ile işçilerin hem maddi kayıp yaşayacağını hem de iş güvencelerini kaybedeceklerini ifade etti. Sendikaların acilen kıdem tazminatı hakkına sahip çıkması gerektiğini dile getiren Aslan; sendikalı sendikasız bütün işçilerin mücadele etmesinin ancak bu yasayı geri çektirebileceğini anlattı. Ardından söz alan Avukat Mustafa Söğütlü, devletin tüm çalışanlara kıdem tazminatı almasını garanti etmesi ve bunu yapmayan patronlara yaptırım uygulanması gerektiğini belirtti. Kıdem tazminatını alamayan işçinin dava açması için ciddi paralar vermesi gerektiğini dile getiren Söğütlü bu durumun işçilerin dava açmasının önüne geçtiğini vurguladı. AKP Hükümetinin 2003 yılında ilk icraatlarından birinin yine kıdem hakkına göz koymak olduğunu hatırlatan Söğütlü,” o zaman işçiler mücadele ederek bunu geri çektirtti, şimdi de aynısını yapabilir.” dedi.
MEDYA GERÇEKLERİ SÖYLESE İŞÇİLER AYAKLANIRDI
Gazetemize konuşan işçiler kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine tepki gösterdi. Toplantıya katılan bir liman işçisi: “Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesiyle ilgili işçilerin bir bilgisi yok. Bilen işçiler de takip ettikleri hükümet yanlısı medya nedeniyle kıdem tazminatı ile ilgili değişikliğin iyi bir şey olduğunu düşünüyorlar. Medya eğer gerçekleri söylemiş, yazmış olsaydı işçilerin hepsi hakkını savunmak için ayaklanırdı.”
Bir gıda işçisi ise şunları söyledi: “İşçi arkadaşlarımın pek çoğu bilmedikleri için fona devredilmesini istiyorlar. Ama ben istemiyorum. Fonda biriken para işçinin cebine girse, işçi lehine düzenleme yapılsa ben de desteklerim ancak para devlete gidiyor, patronların cebine gidiyor. Şimdi bile iş güvencemiz yok bu yasa geçerse hiç güvencemiz kalmaz, patron istediği zaman kapı önüne koyar bizi.”
BU UYGULAMA PATRONLARA SUNULAN ARMAĞAN
Arçelik’te çalışan işçi ise: “Bütün güvencemiz elimizden alınacak bu yasa geçerse. İşsizlik fonu var içinde 105 milyar lira birikmiş ama işçiye dağıtılan para 15 milyar. Geri kalan para patrona teşvik olarak veriliyor. Kısa süreliğine, 3-5 aylığına çalışan işçiler kıdem hakları fona devrediliyor diye sevinebilir ancak kriz olduğunda bu paranın ne olacağı belli değil, büyük oranda patronlara gidiyor. İşsizlik parası alan işçinin bu para ile geçinmesi mümkün değil. Biz işçiler bu saldırıya karşı birlik olmalıyız, başka da yapabileceğimiz bir şey yok.” Başka bir metal işçisi: “Son hakkımız olan kıdem hakkımız da elimizden alınmak isteniyor. AKP Hükümeti iktidara geldiğinden beri kıdem hakkımızı elimizden almak istedi. Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesi hükümet tarafından patronlara sunulan armağan. Fona devrilen paranın yarısı devlet tarafından ödenecek, devlet bunu nasıl verecek? İşsizlik fonundan aldığı paralarla, bizden aldığı vergilerle bunu ödeyecek. Aynı zamanda bu yasa ile sendikalar da tamamen etkisiz hale gelecek. Bu saldırıya karşı bütün sendikalar ve konfederasyonlar ayrım gözetmeksizin bir araya gelmeli ve mücadele etmeli.”
BİR ARAYA GELİRSEK YENİ HAKLAR DA KAZANIRIZ
Belediye işçisi ise şunları söyledi: “Hükümetin yapmaya çalıştığı değişiklikte iyi niyet görmüyorum. Kıdem tazminatımızı tamamen elimizden almak istiyorlar. Hükümet şimdiye kadar işçiler lehine hiçbir şey yapmadı. Artık bunlara dur demeliyiz. Bir şekilde bu hakkımızı savunmamız gerekiyor. Kıdem tazminatı bizim doğal hakkımız. İşçilerin çalışma koşullarından ötürü başını kaşıyacak vakti yok. Bu nedenle sendikalar mücadelede işçilere öncülük etmeli. Sendika başkanları, yöneticileri bunu yapmayacaksa koltuklarını bırakıp gitsinler. Biz bir araya gelebilirsek sadece kıdem tazminatı hakkımızı korumayız aynı zamanda yeni haklar da elde edebiliriz.”
15 YILDA KIDEM TAZMİNATI ALAN İŞÇİ SAYISI AZALDI
Toplantıya katılan market sektöründe çalışan bir işçi Akp hükümetinin kıdem tazminatının fona devretmek istemesinin kabul edilir olmadığını söyledi. 2002 yılından önce kaç işçi kıdem tazminatı alıyordu şuanda kaç işçi tazminat alıyor bakmak lazım. Akp hükümeti ile kıdem tazminatı alan işçi sayısının düştüğünü düşünüyorum. Çünkü Akp hükümeti 15 yıldır patronların yararına yasalar çıkartıyor. Taşeron, esnek çalışma arttı. Akp hükümeti kiralık işçiliği yasal hale getirdi. Halimiz Kemal Sunal’ın filmlerindeki işçilere döndü. Kıdem tazminatının fona devredilmesinin engellenmesi biz işçilerin elinde. Bunun için mücadele etmeliyiz.
SİYASİ FARKLILIKLARIMIZI BİR KENARA KOYMALIYIZ
Toplantıya katılan bir kadın işçi iki dönem Akp ye oy verdiğini söyledi. Eşimden ayrılmıştım. Saçlarım kapalıydı. Hiçbir işyeri saçlarım kapalı olduğu için beni işe almıyordu. Bu durumun değişmesi için Akp ye oy verdim. İşyerimde çalıştığım arkadaşların nerdeyse hepsi Chp’li ama konuşmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Birbirlerinin kuyusunu kazıyorlar. Birbirlerini ispiyon ediyorlar. Bundan çıkarınız ne diye soruyorum cevap alamıyorum. Belki benim başım kapalı ancak aklım açık. Çalıştığımız yerlerde Akp’li Chp’li işçi ayrımı yapmadan kıdem tazminatının fona devredilmemesi için uğraşmalıyız. Çoğu kişi kıdem tazminatını bilmiyor. Kıdem tazminatının önemini iyi anlatmalıyız.
SENDİKALAR TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALILAR
Cam iş kolunda çalışan bir işçi kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı olmak Akp karşıtı bir şey gibi algılanıyor. Akp adını kullanmadan fona neden karşı olduğumuzu anlatmalıyız. Kutuplaşmadan kaçınmalıyız. Çünkü siyasi farklılıklar gözetmeksizin tüm işçileri ilgilendiriyor. Sendikalara karşı büyük bir güvensizlik var. Bu güvensizliğin ortadan kalkması için sendikaların mücadele etmesi gerekiyor.
Belediye işçisi sendikalar bir gün iş bırakabilir. Hükümet geri adım atmazsa bu iki güne çıkar. Gücünü hükümete göstermeliler. Yoksa işçilerin gözünde hiç değerleri kalmayacak. Konfederasyon farkı gözetmeksizin tüm sendikaların birlikte mücadele edip kıdem tazminatının fona devredilmesinin engellemesi gerekiyor.
KURULAN KOMİTELERLE MÜCADELE BÜYÜTÜLECEK
Toplantıya katılan sendikalı ve sendikasız fabrikalarda çalışan işçiler çalıştıkları sanayi havzasında kıdem tazminatının fona devredilmemesi için etkili aydınlatma çalışması yapma kararı aldılar. Bu çalışmaları daha koordineli yürütmek için komite kurdular. Her işçi başta kendi fabrikası olmak üzere arkadaşlarına iş güvencesi başta olmak üzere neden kıdem tazminatının fona devredilmemesi gerektiğini anlatacak. Bazı fabrikalarda bununla ilgili komiteler kurulacak. İmzalar toplanacak. İlçe meydanında stant açılacak. Sürecin çok hızlı ilerlediğini söyleyen işçiler kendileri gibi sendikalarında hızlı olması gerektiğini ifade ettiler.