ÇAYKUR’da mevsimlik işçi olmak hele bir de bayan işçi olmak ne kadar da zor şeydir.
Biz 2007 işçileri ilk işe başladığımızda ÇAYKUR’da tek yetkili sendika Tek Gıda-İş Sendikası’ydı. Başka alternatifimiz olmadığı için bütün işçi arkadaşlarla bu sendikaya üye olduk. İlk zamanlar yani son 5 yıl öncesine kadar herhangi bir sorun yoktu. En azından biz öyle sanıyorduk. Zamanla bunun böyle olmadığını anladık tabi.
Derken ikinci bir sendika, Öz Gıda-İş Sendikası ÇAYKUR’da faaliyetlere başladı. Zaten ne olduysa bundan sonra oldu. Gerek cinsiyet, ırk, siyasi, gerekse kadrolu-mevsimlik işçi olarak ayrıma ve tehditlere maruz kaldık. Kalmaya da devam ediyoruz.
Öz Gıda-İş, ÇAYKUR’da yetkili sendika olabilmek için, işçileri kendi bünyesine katmak uğruna belli bir takım yollara başvurdu. Baskı, işten çıkarma, vasfı elinden alma, lojmandan atma, başka fabrikalara sürme gibi. Bir kadrolu işçi arkadaşımız Öz Gıda’ya üye olmadığı için lojmandan atılma ve başka fabrikalara sürülme tehdidi ile karşı karşıya kaldı. O sendikayı istemeyerek de olsa, yeni evli olduğu için, hastası olduğu için, düzenini bozmamak adına kabul etmek zorunda kaldı.
Başka bir arkadaşımız sağlık sorunlarından sebep sürekli doktor kontrolünde bulunmak zorundaydı. Gerekli yasal evrakları işverene teslim etmesine rağmen sürekli işbaşı kâğıdı aldığı için yevmiyesi kesildi. Arkadaşımız bu durumu sendikasını değiştirmediği için yaşamıştır. Arkadaşımız hakkını yasal yollarla aradığı için işveren tarafından mağdur edildi.
Önceleri Tek Gıda-İş üyesi olan bir diğer arkadaşımız, sendikaya tepki olması amacıyla Öz Gıda-İş Sendikası’na geçmişti. Yeni sendikanın da eskisinden farksız olduğunu anladığı zaman buna da tepki gösterdi. Yapılanların yanlış olduğunu dile getirdiği için bu işçi arkadaşımız Öz Gıda-İş Sendikası üyesi olduğu halde bu sendika aracılığıyla işveren tarafından işten çıkarıldı.
Bir bayan işçi arkadaşımızın annelik hakkı çiğnenmiştir. Bayan arkadaşımız çalışma süresince gebe olduğu için doktor tarafından işverene rapor sunulduğu halde ağır şartlarda çalıştırılmıştır. Arkadaşımız bu durumu sendikasını değiştirmediği için yaşadı.
Son olarak vardiya ustalarına değinmek istiyorum. Vardiya ustalarımız, vasıflarını ellerinden alma tehdidi ile sendikalarını değiştirdiler.
Gerek işverene gerekse sendikalara söylediğimiz halde bazı çalışma şartlarımız düzeltilmedi. Bunlar; yemekhanenin hijyen olmaması, dinlenme saati ve odalarının olmaması, bayanların soyunma odalarının olmaması gibi sorunlarımızı çözemediler.
Biz ÇAYKUR’da işçi olarak, mağdur edilmeden, zulme uğramadan, tehditlere maruz kalmadan önce insan olarak sonra da ekmeğini kazanmak için sendikalı olarak çalışmak istiyoruz.
Bizler sadece işçiyiz. Aynı zamanda emekçiyiz. Ekmeğimizle oynanmasın.
ÇAYKUR’dan Bir İşçi