Home / Genel / KIDEM TAZMİNATI HAKKIMIZ PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ!

KIDEM TAZMİNATI HAKKIMIZ PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ!

BASINA VE KAMUOYUNA
KIDEM TAZMİNATI HAKKIMIZ PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ!
İçinde kıdem tazminatı düzenlemesi, part-time çalışma, belirli süreli iş sözleşmesi, esnek ve güvencesiz çalışma gibi başlıkları barındıran istihdam paketi hakkında yapılacak düzenlemenin yeni yasama döneminde yani Ekim ayında gündeme alınmasıyla ilgili haberler basına yansıdı. Bu noktada iktidarın bir uzlaşma sağlanması gerektiği fikri de yine basına yansıyan haberler içerisinde yer aldı.
Sendikamız Gıda-İş’in ve konfederasyonumuz DİSK’in daha öncede altını defalarca çizdiği ve yakın zamanda bunun için işyerlerinde, illerde eylemlikler gerçekleştirdiği üzere kıdem tazminatı, işçi sınıfımızın mücadele ile kazanılmış bir hakkıdır. Kıdem tazminatı, iş güvencemiz, alın terimiz ve çocuklarımızın geleceğidir.
İktidar ve arkasındaki sermaye güçleri, kıdem tazminatı hakkımızı gasbetmek için önümüzdeki süreçte bir “uzlaşma” arıyorsa eğer, burada işçi ve emekçilerin cevabı yine “Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz” şeklinde olacaktır.
Hükümet ve patronlar, emeğe yönelik saldırılarında daha önce de yaptığı gibi “ölümü gösterip sıtmaya razı etme” şeklinde bir politika izliyor. Çünkü bir yandan kıdem tazminatı tartışmaları sürerken iktidar, işçilerin haklarını geriye götüren bir yasa paketini daha meclis komisyonundan geçirdi. Bu yasayla işçi ve emekçilerin elinde kalan hakların önemli bir kısmı da tırpanlanmak isteniyor.
Hükümet, salgın sürecinde işçileri sefalet koşullarına sürükleyen ücretsiz izin uygulamasını 1 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatacak. Patronlar, 1 yıl boyunca dilediği kadar işçiyi, dilediği süre boyunca ücretsiz izne yollayabilecek. İşçi ve emekçiler bu süre zarfında işsizlik fonundan ödenen günlük 39 lira ile geçinmeye çalışacak.
Yine meclis komisyonundan geçirilen pakette kısa çalışma ödeneğinden yararlanan patronların, normal çalışmaya döndüklerinde belli bir süre işçilerin sigorta primlerini ödeme yükümlülüğü olmayacak.
Hükümet, sigorta primlerini de patronların cebinden almayacak ve tüm bunları işçilerin birikimlerinden oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonundan karşılayacak. Meclise sunulan yasa teklifi işçileri değil, tamamen patronları korumaktadır.
SENDİKALAŞMA VE ÖRGÜTLENME HAKKI ÖNÜNDEKİ İŞKOLU BARAJI VE DİĞER TÜM ENGELLER KALDIRILMALIDIR!
Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu Toplantısında bazı işkollarında yetkileri düşme tehlikesinde olan sendikalar için tanınan ek sürenin bu kez verilmemesi de kararlaştırıldı. Hak gaspları ve sömürüyü artırma politikaları ile pandemiyi fırsata çeviren iktidar, sendikalaşmanın da önüne engeller çıkarmaya devam ediyor.
İşçilerin kendi seçtikleri sendikalarda, özgürce örgütlenmelerinin ve toplu iş sözleşmesi yapmalarının önüne konan yüzde 1’lik işkolu barajı uygulaması, anayasal ve demokratik bir hak olan sendikal örgütlenmenin önünü tıkıyor.
İşçi ve emekçilerin örgütlenmesine ve haklarına yönelik saldırılar topyekün bir şekilde gerçekleşiyor. Bu noktada tüm emek örgütleri olarak, sendikal hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine yönelik topyekün ve birleşik bir mücadeleyi büyütmeliyiz.
DİSK/Gıda-İş olarak tüm işçileri ve sendikaları, işkolu barajının kaldırılması, örgütlenme özgürlüğü, yetki tespiti ve toplu iş sözleşmesi önündeki engellerin kaldırılması ve sınırsız grev hakkı için ortak mücadeleye etmeye çağırıyoruz.

TÜRKİYE GIDA SANAYİ İŞÇİLERİ SENDİKASI

Hakkında admin

Check Also

18 ARALIK DÜNYA GÖÇMENLER GÜNÜ: SAVAŞSIZ BİR DÜNYA, GÖÇMENLERE ACİL SOSYAL KORUMA!

Bugün 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü. Savaşların yarattığı kitlesel göçler sonucunda milyonlarca insan ülkelerinden göç …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir