BASINA VE KAMUOYUNA
Myanmar’da ,çoğu göçmen 200’den fazla işçinin çalıştığı yeşim madeninde heyelan sonucu, 162 maden işçisi yaşamını yitirdi. Aynı bölgede geçen yıl nisan ayında bir maden ocağındaki toprak kaymasında 54 kişi daha hayatını kaybetmişti. Myanmar Hpakant’taki madenlerin yeterince iyi denetlenmemesi sebebiyle bölgede sık sık ölümcül maden kazalarının meydana geliyor olması ve Myanmar hükümetinin de 26 Haziran’da yağmur mevsimi boyunca sıkça görülen toprak kaymaları nedeniyle Hpakant bölgesinde üç aylık maden yasağı getirmiş olması , pek çok ihmalle beraber, patronların gözünde işçilerinin canın ne kadar değersiz olduğunu gözler önüne seriyor.
Türkiye’de de, Soma’da alınmayan önlemler yüzünden 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamda ,patronun ihmalleri ve katliamın göz göre göre geldiği mahkeme tutanaklarına, bilirkişi raporlarına da yansıdığı bir süreç geçirmiştik. Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında, 2014 yılında meydana gelen ve 18 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamı, Türkiye’nin toplu iş cinayetlerinden biri olarak hafızalarda iz bırakmış ,katliam sonrası açılan davada, sanıklara 3 yıl 1 ay ile 21 yıl arasında hapis cezası verilmişti.
Türkiye’de ve Dünya’da yaşanılan bu toplu işçi katliamları ,kapitalistlerin niyetini açık bir şekilde gösteriyor ki, koşullar ne olursa olsun üretimin her halükarda devam edilmesi, işçilerin sağlığı ne derecede kötüye giderse gitsin mühim olanın sermayedarların karlarının devam etmesi gerektiğini yaşayarak görüyoruz. Bir can pazarı olarak nitelendirdiğimiz kapitalist üretim yılda on binlerce işçinin hayatına mal oluyor. Ve artık bu toplu katliamlardan , ölümlerden sonra bir an önce esnek, kuralsız, güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıran tüm mevzuatlar değiştirilmeli, sigortasız sendikasız çalıştırma önlenmeli, kayıt dışı çalışma yasaklanmalıdır. Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır. İnsanca çalışma koşulları oluşturulmalı, iş yoğunluğu azaltılmalı mesai saatleri 6 saate düşmelidir. İşçilerin hayatlarını bir avuç zenginin kar hırsına teslim edecek bütün sistem değişmelidir!
DİSK YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE GIDA-İŞ GENEL BAŞKANI
SEYİT ASLAN