UNI Global Union (Uluslararası Sendikalar Ağı Federasyonu), OECD’ye başvurarak dünyanın en büyük mağazalar zincirine sahip IKEA’yı sendika karşıtığı yapmakla suçladı ve önlem almasını istedi.
Başvuru IKEA’nın ana merkez binasının bulunduğu Hollanda’daki OECD’ye (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) yapıldı. UNI Global Union, IKEA’yı üç ülkede çalışanların haklarını ihlal etmekle, OECD’nın uluslararası şirketlerin çalışmalarını belirleyen temel ilkelerini ihlal etmekle suçluyor.
Başvuruda IKEA’nın merkezi yetkililerin ABD, İrlanda ve Portekiz’de IKEA işyerlerinde sendikalara karşı düşmanca tutumu görmezden geldikleri belirtiliyor. IKEA’nın sendikalar ve sendika yöneticilerine çamur ve iftira atarak, karalayarak işçilerin sendikalarda örgütlenmelerini engellemeye çalıştığına dikkat çekiliyor.
Sendikanın başvurusunda OECD’nin çok uluslu şirketler için belirlediği çalışanların sendikalarda özgürce örgütlenme ve sendika kurma haklarının üç ülkede değişik biçimlerde ihlal edildiği belirtilerek ihlallerle ilgili açıklamalarda bulunuluyor.
ABD’DE SENDİKAYA ÜYE OLMAK KUMAR OYNAMAYA BENZETİLDİ
ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Stoughton kentinde, IKEA yönetimi, çalışanların sendika üyesi olmaları için yapılan oylama öncesi sendikaya karşı yoğun bir kampanya sürdürdü.
Çalışanlara sendika karşıtı propagandaların yapıldığı toplantılara katılmaları zorunluğu getirildi. Powerpoint programıyla perdeye yansıtılan görüntülerde sendika üyesi olmayan çalışanların tatil cennetlerinde olduğunu gösteren resimler yansıtıldı. Sendika üyesi işçilerin durumu da tahta bir kulubenin yanında duran bir eşek resmi ile tasvir edildi.
Sendikaya üye olmak Las Vegas’taki gazinolarda kumar oynamaya benzetildi. Sendikanın üyelerinden aidat alarak onları sömüren bir şirket olduğu, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerin artırılmasında bir rolü olmayacağı anlatıldı. Çalışanlara greve gidilmesi durumunda işverenin grevcileri işten atma hakkı olduğu söylendi.
İRLANDA’DA SENDİKACILARIN BİLDİRİ DAĞITMALARI ENGELLENDİ
Mandate Trade Union, 2009 yılında Dublin’de IKEA’da çalışan 500 emekçiyi örgütlemeye çalıştığı günden itibaren engellenmeye çalışıldı. Mağazanın yanında bulunan araba parkında bildiri dağıtan sendikacılar IKEA’nın güvenlik görevlileri tarafından uzaklaştırıldı. Bildiri dağıtmaları ve çalışanlarla konuşmaları engellendi.
Çalışanlara sendikaya üye olmamaları için mağaza şefleri tarafından baskı yapıldı. Çalışanlar işverenin misilleme yapmasından korktuğu için sendika üyeliğini gizlemek zorunda kaldı.
PORTEKİZ’DE SENDİKA ÜYELERİNE AYRIMCILIK YAPILDI
Sendika yöneticilerinin bildiri ve broşür dağııtmaları engellendi. İşyerlerinde sendikayı örgütlemek isteyen emekçiler ayrımcılığa uğradı. Sendika üyesi olanları çalışma şemaları cezalandırmak amacıyla değiştirildi. Şirketin bünyesinde sürdürülen eğitimlere katılmaları ve şirket içinde yükselmeleri engellendi.
Daha önce de Kanada, Rusya, Ispanya, Fransa ve Türkiye’deki sendikalar da IKEA’yı çalışanların sendikalarda örgütlenmelerini engellemekle suçlamıştı. KOOP-İş Sendikası Başkanı Eyüp Alemdar IKEA Türkiye tarafından çalışanların sendikaya üye olmamaları için Kur’an’a el bastırarak yemin ettirildiklerini söylemişti.
UNI Global Union’un OECD’ye başvurduğunun medyaya yansımasından sonra yazılı bir açıklama yapan IKEA, sistematik olarak çalışanların sendikalarda örgütlenmelerine karşı çıktığı iddialarını reddetti. Çalışma yürüttüğü tüm ülkelerde sendikaların örgütlenmelerine izin veren yasa ve kurallara uygun davrandığını öne sürdü. (Stockholm/ EVRENSEL)