Mahkemelerin kar kaygısıyla tek bir çivi çakmaya bile yanaşmamış oldukları için cinayetlere adeta davetiye çıkaran patronları aklamaları ya da “komik” para cezalarına “mahkum” etmeleri artık adeta halini aldı. Patronlara OHAL’in kendileri açısından hangi nimetleri ifade ettiği tiratları çeken devletin en başındaki zatın denetimindeki bu mahkemelerin, buyurulan bu eksenin dışında hareket etmeleri de neredeyse imkansız zaten.
Bunun son örneği de Antep’te 4 yıl önce tekstil atölyelerinin bulunduğu işhanında çıkan, altı işçinin hayatını kaybettiği, 40 işçinin de yaralandığı yangınla ilgili davada yaşandı. Bu katliamla ilgili süren davada mahkeme 21 sanıktan 20’si beraat etti. İşyeri sahibine ise 24 taksitte ödemek üzere 54 bin 750 lira para cezası verdi.
Altı işçinin canı, 40’ının yaralanmasının sözkonusu olduğu bu katliamda elektrik panosunda yapılması gereken denetim ve kontroller yapılmamış, kablolar kontrol edilmemişti.
Yangında can veren işçilerin yakınları ise karara tepki göstererek itiraz edeceklerini duyurdu.
EMO yangındaki kapsamlı ihmalleri-denetimsizliği ortaya koymuştu
Daha sonra inceleme yapan Elektrik Mühendisleri Odası’ysa katliamın gerçekleşmesi için tüm koşulların hazır olduğunu ve denetim ve kontrollerin yapılmadığını tespit etmişti. Oda, binanın acil durum çıkışlarının, yeterli havalandırma sisteminin olmadığını belirtmişti. Yangın ihbar sisteminin bulunmadığını, söndürme cihazları ya da sistemlerinin olmadığını vurgulamış, inşa ediliş amaçlarına uygun olarak başlayan yerleşimin, daha sonra kontrol dışı kalarak amacından sapıp, ticaret yerine imalat ağırlıklı bir mekana dönüştüğünü tespit etmişti.
Ne olmuştu?
Antep Alabey Mahallesi’nde triko ve konfeksiyon üretimi yapılan 90 işyerinin bulunduğu Hacı Büyükbeşe İşhanı’nın bodrum katında 7 Kasım 2013’te yangın çıkmış, 6 işçi hayatını kaybederken 40 işçi yaralanmıştı. Yangının bodrum katındaki bir işyerinin elektrik panosundan çıktığı belirlenmiş, olayın ardından başlatılan soruşturmada 21 kişi hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümü ile yaralanmasına neden olma’ suçlarından dava açılmıştı. Antep 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın dün görülen 15’inci duruşmasında karar çıktı.
Mahkeme 20 sanığı beraat ettirirken, yangına kullandığı seyyar kablonun neden olduğunu belirlediği işyeri sahibi Osman Ç’yi önce 6 yıl hapis cezasına çarptırdı; daha sonra bu cezayı sanığın şahsi ve sosyal halini hafifletici neden kabul ederek 5 yıla düşürdü ve 54 bin 750 lira para cezasına çevirdi. Sanığın bu cezayı 24 eşit taksitte ödemesine karar verildi.
Kaynak: Alınteri